fredag 3. april 2009

Jussprofessor med dårlig vurderingsevne

At en jussprofessor blir dømt for ærekrenkelser for uttalelser om en kriminalsak, hører vel med til sjeldenhetene. Når en leser hva Ståle Eskeland har fått seg til å skrive om broren og faren til drapsofferet Rigmor, kan det ikke være noen som helst tvil om at han gikk langt over sømmelighetens grenser. Nå har en domstol også slått fast at han har begått lovbrudd, nærmere bestemt ærekrenkelser. Retten konkluderer med at Eskeland hadde så svake holdepunkt for det den kaller ”grove insinuasjoner” om at broren og faren var innblandet i drapet på Rigmor at han handlet ”grovt aktlaust” da han lanserte insinuasjonene for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Eskeland mener dommen er feil og anker. Han mener han ikke har insinuert noe som helst. Når en leser hva han faktisk skrev, synes jeg ikke det er vanskelig å forstå tingretten: ”Det er mulig vi står overfor en incestsak der far og/eller brødre var innblandet”, skrev Eskeland, og fortsatte: ”Kanskje hadde de noe med drapet å gjøre (i en situasjon som kom ut av kontroll?) eller kanskje var de redd for at incesten skulle bli kjent, selv om de ikke hadde noe med drapet å gjøre.”

Eskeland ble dømt også for tre andre utsagn, som gjelder beskyldninger mot broren om løgn overfor politiet, og at han skal ha stått bak et overfall mot han som ble dømt for mordet - og et utsagn om at faren var ”tung alkoholmisbruker”.

Jussprofessor Eskelands spesialitet er strafferett. Igjen får vi demonstrert at kunnskap ikke er det samme som klokskap.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Atskillig mer gjennomtenkte kommentarer til dommen mot professor Eskeland finnes på http://winther.blogg.no/1238765855_tvilsom_dom.html
og på http://www.aftenbladet.no/innenriks/1010241/Staale_Eskeland_anker_dom_for_aerekrenkelser.html

Oddbjørn sa...

Det er respektabelt at Ståle Eskeland arbeider for å få gjenopptatt Torgersen-saken ut fra en overbevisning om at Fredrik Fasting Torgersen er uskyldig dømt for mordet på Rigmor Johnsen på 1950-tallet. Det er naturligvis også fullt legitimt å anmode de rette myndigheter om å se en annen vei i saken enn bare mot Torgersen. Men det må være mulig å gjøre det uten å framsette grove insinuasjoner mot mordofferets familie, spesielt når man ikke har noe bevis som underbygger insinuasjonene. Etter min mening krever det ikke så overvettes mye ”gjennomtenkning” for å skjønne det.